underhäll bänkskivor i marmor

Rengöring och underhåll av bänkskivor i marmor

Gary och Michelle fick en bänkskiva i “Café Forest”-marmor till sitt kök och firade fram till förra veckan när den fick den första orangea fläcken. Efter att ha försökt med alla medel för att ta bort fläcken undrar de om de har fattat rätt beslut att köpa en marmorbänkskiva. ”Jag trodde aldrig att  fläckar på marmor kunde vara så ihållande. De vill bara inte försvinna!” säger Gary.

Underhåll av köksbänkskivor i marmor

Ett kök är inte bara en plats där du lagar mat, utan också en värld där du kan skapa trevliga minnesvärda upplevelser. Du förskönar den med de bästa tillgängliga materialen och förvandlar den till en fantastisk plats. Men fläckar på bänkskivorna i köket kan göra att du inte får ut det du vill ha av ditt kök. Så hur får du tillbaka färgade eller ärrade bänkskivor i marmor till deras ursprungliga skick?

Lyxiga investeringar

Marmor är de naturliga stenarna som har sitt ursprung i lava. En välskuren polerad marmor eller någon natursten som används som bänkskiva eller golvyta är en lyx såväl som en långsiktig investering för ditt hem. Men ärr eller repor kan slöa bänkskivorna i natursten och lämna dig frustrerad, precis som för Gary.

Du hittar många sorter av bänkskivor i natursten i georgiska butiker, men det är en nyckel för ett vackert kök att få rätt till ditt hem och underhålla det ordentligt. Generellt kan du uppleva problem som repor och fläckar på marmor eller naturstenytor. Här är några sätt att lösa dessa problem utan mycket ansträngning. Kontakta en bra städfirma för städhjälp på Djursholm.

Repor på marmor

Bänkskivor möter ständigt slitage i köket. Ibland kan du använda dem som brädor för att skära grönsaker eller för att vara underlägg för kastruller.

Tätning: Var försiktig med skarpa eller tunga föremål eftersom de kan skära marmorytor. Använd en tätning för att fylla den repade ytan och för att skydda den från framtida repor eller fläckar.

Milda repor: Smuts kan skura marmorytor. Ta bort smuts och fläckar från marmorytor genom att torka dem mjukt med en fuktig trasa i en cirkelrörelse. För högt tryck och skrubbrörelser kan repa ytan istället för att ta bort smutsen. Om smutsen är djupare, använd mild tvål och mjuk trasa för att rengöra ytan.

Tvättmedel: Tvättning av marmorytor med särskilt tvättmedel rengör de ärrade områdena. Det beror på att dessa tvålar har fina slipande element som fint polerar marmorytor.

Gelglans: Gelglans skyddar marmorytor genom att avlägsna avskum och vattenmärken och lämnar efter sig karnaubavax som fungerar som ett skyddande skikt för bänkskivan.

Sandpapper: Djupare ärr på bänkskivor i marmor kan se fula ut och kan locka dig att prova sandpapper. Men se upp, endast en finkornigt sandpapper kan ta bort ärren, andra kommer bara att hämma dina ansträngningar.

Fläckar på marmor

Köket är en plats där du blir rörigt och förbereder grönsaker och fruktjuicer. I köket utsätts både du och en bänkskiva för fläckar. Det är svårt att ta bort fläckar från bänkskivorna.

Bakpulvergrötomslag: Du kan ta bort fläckar på grund av sura frukter som apelsiner genom att applicera bakpulver på den drabbade marmorytan i 24 timmar och tvätta bort den.

Grötomslag av väteperoxid: Organiska fläckar är känsliga för väteperoxid. Applicera väteperoxidgrötomslag på den färgade marmorbänksytan i 24 timmar och tvätta bort den. Om fläcken inte försvinner helt kan du upprepa samma procedur. Eftersom väteperoxid kan skapa ljusare nyanser i vissa fall så den passar bäst till ljusare marmor.

Grötomslag av majsstärkelse: Du kan bli av med olja eller fettfläckar från marmorytor genom att applicera majsstärkelsepaket. Se till att ta bort överflödig olja eller fett från ytan med mjukt absorberande papper innan du applicerar majsstärkelse.