Städtips från våra städexperter

lär dig rengöra porslinskakel

Tips och råd för hur du ska rengöra porslinskakel

Porslinskakel är välkänt för att göra hem vackrare. Men det är dyrt och kräver extra försiktighet när det installeras eller rengörs så att det görs på rätt sätt.

Rengöra själv eller låta ett proffs sköta rengöringen

Det är ofta rekommenderat att anlita professionella städare från en rekommenderad städfirma i Djursholm som kommer för att utföra rengöringen men många hemägare väljer att göra det själv.

Olika sorters porslinskakel

Genom att följa några tips så kan du hålla ditt porslinskakel fläckfritt. Men, innan du börjar städa måste du känna till de olika sorternas porslinskakel som är följande:

 • Polerade
 • Texturerad
 • Obehandlad

Kom ihåg att alla dessa sorter kräver sin egen rengöringsmetod.

Hur ofta du skall rengöra porslinskaklet

Den här typen av kakel bör sopas, rengöras eller dammsugas och torkas varje dag. Det hindrar smuts från att bygga upp som sedan behöver kraftigare rengöringsmedel för att få rena. Se till så att du torkar av hela ytan för att bli av med allt damm och smuts. Därefter skall du torka av dem med en av dessa metoder, beroende på vad det är för kakel.

Obehandlat porslinskakel

Använd en våtservett för att torka av kaklet med en mild lösning. Gör ett område i taget och applicera vatten med en mopp för att verkligen få upp smutsen. Blöt ner och vrid ur trasan för att bli av med allt smuts och kvarvarande rengöringslösning. När du har tvättat hela golvet på det här sättet kan du spola av golvet för att bli av med all kvarvarande smuts och rengöringsmedel.

Polerat porslinskakel

Du kan använda samma metod som med det obehandlade kaklet men du skall använda ungefär hälften av mängden vatten och rengöringslösning. När du har tvättat av kaklet skall du vrida ur trasan och torka av för att undvika vattenfläckar.

Texturerat porslinskakel

Även med den här sortens kakel kan du börja med samma metod som för det obehandlade kaklet och sedan följa dessa steg. Gör rent golvet med rengöringsmedel enligt tillverkarens instruktioner. Använd en kraftig kvast för att borsta av alla partiklar som kan ha fastnat i kaklet.  Se till så du får bort allt och tvätta sen av med vatten för att få bort det sista. Om du tycker att detta är alldeles för mycket arbete för dig så kan du alltid anlita professionella städare som tar hand om det!

Saker att beakta vid porslinskakelrengöring

 1. Kom ihåg att porslinskakel i badrum och dusch kan samla på sig tvål- och schamporester samt vattenfläckar.
 2. Använd ett milt medel så som bakpulver för att bli av med rester och vattenfläckar. Tvätta av ordentligt och torka av för att undvika fläckar.
 3. Om du har spillt något eller det finns lera på golvet så kan det behöva skrubba ordentligt med en borste för att bli rent.
 4. Använd en mjuk borste på polerat kakel och en hårdare borste på texturerat och obehandlat kakel.
så organiserar du hemma för att underlätta för städningen

Några tips på att organisera ditt hem för att underlätta städningen

Att organisera ett hem kan vid första tanken verka överväldigande. Om man betraktar helheten kan det även verka omöjligt. Men om man väljer att angripa projektet ett steg i taget, kan man göra effektiva och produktiva framsteg. I denna artikel kommer städpersonalen från vår städfirma i Djursholm några tips och knep som kan hjälpa när du vill starta projektet att organisera hemmet.

Planera i förväg hur organiseringen ska gå till

Innan du börjar organisera, gör en plan som du kan följa. Den kan fungera som en slags guide om du skulle komma bort dig. Dela upp din plan i mindre aktiviteter för att behålla fokus på den uppgift som ligger framför dig. Arbeta med ett rum i taget – eller till och med en del av ett rum – och arbeta på en deluppgift om dagen, eller i veckan eller då du finner tid. Börja med de mest rörigaste ytorna. Kök och vardagsrum är troligen de rum där familjen vistas mest; börja här.

Kasta onödiga saker

Det första steget i organisering av hemmet, vilket rum det än gäller, är att ta bort alla saker därifrån. När du burit ut sakerna ur rummet, gå igenom dem och se vad du verkligen behöver och vad du kan tänka dig att vara utan. Kasta objekt som är trasiga eller saknar delar. Skänk bort kläder som inte passar dig längre eller sådant du inte burit på länge.

Lagra dina saker korrekt

Bestäm vilken typ av lagringselement du vill använda. Det finns containrar att köpa i alla möjliga former, storlekar och färger för alla behov. Vackra korgar kan också vara en intressant ide om de passar till inredningen. Lek med idéer för att hitta den bästa lagringslösningen för dig.

Organisera garderoben

Arrangera saker för att underlätta för dig. Sätt en korg, skål eller fat på ett bekvämt ställe nära garderoberna för plånbok och andra saker du brukar ha i fickorna. Ordna dina skor efter hur ofta du använder dem. De du använder oftare bör vara lättare tillgängliga. Använd sunt förnuft och undvik att samla saker på hög i något hörn vilket bara skapar en ny uppgift vid ett senare tillfälle.

Gör organiseringen till en rutin

Kom ihåg att inte alla system fungerar bra för alla situationer. Att hitta din bästa lösning kan ta lite tid, men du kommer att veta när du hittat den. När du blivit klar med arrangemanget i hemmet är det viktigt att underhålla det. Ställ tillbaka saker dit där de hör hemma och hjälp andra göra samma sak. Genom att hålla sig till organiseringen av saker blir det lättare att hålla hemmet rent och snyggt och samtidigt veta var allting finns när du behöver det. Det är en underbar känsla!

så får du enkelt bort oljefläckar från lädervaror

Så får man bort oljefläckar från läder

En fantastisk eftermiddag kan inte bli bättre när du har på dig din favorit läderjacka som du precis har köpt på nätet för din fest på kontoret. Allting går bra tills någon av misstag råkar tappa en tallrik med baconfett rätt på din jacka. Med en så dyr favoritoutfit förstörd, kan du ta ut din ilska på den som gjorde det, men tänk om det är din chef med chanserna för en lovande befordran? Oops! Jag tror att du är i trubbel!

Hur tar man bort oljefläckar på läder?

Om du tror att problemet är att rengöra din jacka, så har du fel. Det är en vanlig missuppfattning att olja eller fettfläckar inte går att få bort.. Att ta bort fläckarna direkt för att inte förstöra materialet är ganska utmanande men möjligt. Allt du behöver är lite tid och ett par saker hemma för att få bort det.

Läs Instruktionerna

Innan du börjar, ta dig tid till att läsa instruktionerna för rengöringen som står på insidan av jackan, som de flesta inte märker av. Oavsett vilken procedur, testa den först på någon dold del av lädret för att kolla så att det inte färgas. Att omedelbart börja gnugga på fläckarna skulle inte vara mitt val för det kan skada lädret och göra det fläckarna större.

Strö på salt, talk eller majsstärkelse

Läderjackor eller läder i sig kan absorbera olja eller fett väldigt fort. Så det är smart att agera direkt och ta tag i det. Det bästa och enklaste sättet att få tillbaka din jacka är att strö på lite talk, salt eller majsstärkelse lite frikostigt över fläckarna, vänta under natten och torka sedan av det med en blöt trasa, mikrofibertrasa eller en luddfri trasa. Dessa material tävlar mot jackan om vem som kan absorbera oljan fortast.

Tandkräm kan vara din räddning

Dutta tandkräm över fläcken för att få samma effekt. Försiktighet borde iakttas för att applicera detta längs fiberriktningen på lädret. Låt det torka in och skrubba sedan bort det från de torkade fläckarna.

Strykjärn och talk

När du har spridit talk över fläckarna på jackan, lägg ett lager av tidningar över det och strössla över lite mer talk och sedan lägger du på ytterligare ett lager med tidningar. Pressa ett strykjärn på det yttersta lagret av tidningar och talk ovanför den fläckade delen för att pulvret ska absorbera fläcken. Var försiktig så att du inte pressar med strykjärnet längre än tre minuter per gång.

Tvättmedel, vinäger, och varmluft

 • Du kan också använda en trasa doppad i flytande tvättmedel för att torka bort fläcken.
 • Vinäger är också en bra fläckborttagare för olja. Lika många andelar vatten, vinäger, citronjuice och två delar linolja. Dutta det på jackan och det kommer göra bra ifrån sig. Detta behöver en mammas råd!
 • Noggrant uppmätt mängd av destillerat vatten, havssalt, vitt mjöl och bakpulver som en hemmagjord mix av tvättmedel, insmord i en trasa över oljefläcken kan göra mirakel.
 • Läderjackor är dyra, trendiga och en personlig attraktion som används nära hjärtat, inte bara under vintern. Med dessa botemedel finns det ingen oro för att du ska oroa dig över oljefläckar på din jacka eller din befordran.

Välj rätt städfirma – Allt om städtjänster

Att ha ett vackert, välskött och rent hem är alltid en pluspoäng. Det kommer inte bara gäster och boende uppskatta, det kan också hjälpa dig att bli av med många hälsofrågor som kan uppstå på grund av ohygienisk livsstil. Uppgiften att rengöra och underhålla ditt hem regelbundet kan vara en tidskrävande och ansträngande aktivitet. Dessutom, eftersom folk blir upptagen med sitt arbete, kan de flesta av dem inte hitta tillräckligt med tid att spendera på att städa i sitt hem. Om du är en bland dem, kan en städfirma vara det bästa alternativet för dig. Idag finns det olika företag på marknaden, som tillhandahåller olika typer av städtjänster för kunderna. Det har också blivit som en stor lättnad för husägare, som är upptagna med sina hektiska arbeten. Dock finns det några grundläggande saker du bör ha i åtanke när du letar efter dessa städtjänster.

välj rätt städfirma för att städa ditt hem

Allt du behöver veta om städtjänster – Välj rätt städfirma

När du letar efter en städfirma, är det mycket viktigt att välja rätt, en som kan ge en perfekt lösning för alla dina behov för städning av hemmet och kontoret. Till exempel, när du letar efter de som tillhandahåller tjänster, kommer du hitta många alternativ till kontorsstäd, hemstäd, akut rengöring, mattrengöring, flyttstäd, städning etc. De flesta av dessa städföretag har också olika avgifter för de tjänster de tillhandahåller. Även om det finns många städtjänster på marknaden idag, så är det stor efterfrågan på dessa tjänster. Med en snabbt ökande urbanisering, har det blivit en hel del efterfrågan av städtjänster, speciellt nu när man kan nyttja RUT skatteavdraget för att få 50% rabatt på hushållsnäratjänster.

Utöver detta är det också mycket viktigt att se till att tjänsten du hyr för ditt kontor eller hem också kommer att använda avancerade städmetoder och verktyg för att tillhandahålla sina tjänster. Välj tjänsteleverantörer, som använder avancerad reningsteknik, kan spara såväl din tid som pengar. Detta kommer också ge dig mer tid som du kan spendera på ditt jobb eller familj.

När du kontaktar städservice så kan du erbjudas antingen utbildade städare eller, det billigare alternativet, en som är outbildad. Dock om du har mer arbete i ditt hem eller kontor, skulle en utbildad städare vara det bästa alternativet för dig. Dessa personer gör ett snyggt jobb genom den erfarenhet som de byggt upp. De kommer att visas i de många aktiviteter som sopning, skura golven, tvättning, strykning samt dammsugning innebär. Men innan du undertecknar ett kontrakt med något städföretag, är det mycket viktigt att veta vilken kvalité de erbjuder till kunderna. Se till att du väljer ett pålitligt företag som kan ge dig den bästa städtjänsten till rimliga priser. Du har också möjlighet att byta städbolag om de misslyckas med att erbjuda dig en tillfredsställande service.

Städartikel av Annie på FlyttstädningDjursholm.se