lär dig rengöra porslinskakel

Tips och råd för hur du ska rengöra porslinskakel

Porslinskakel är välkänt för att göra hem vackrare. Men det är dyrt och kräver extra försiktighet när det installeras eller rengörs så att det görs på rätt sätt.

Rengöra själv eller låta ett proffs sköta rengöringen

Det är ofta rekommenderat att anlita professionella städare från en rekommenderad städfirma i Djursholm som kommer för att utföra rengöringen men många hemägare väljer att göra det själv.

Olika sorters porslinskakel

Genom att följa några tips så kan du hålla ditt porslinskakel fläckfritt. Men, innan du börjar städa måste du känna till de olika sorternas porslinskakel som är följande:

  • Polerade
  • Texturerad
  • Obehandlad

Kom ihåg att alla dessa sorter kräver sin egen rengöringsmetod.

Hur ofta du skall rengöra porslinskaklet

Den här typen av kakel bör sopas, rengöras eller dammsugas och torkas varje dag. Det hindrar smuts från att bygga upp som sedan behöver kraftigare rengöringsmedel för att få rena. Se till så att du torkar av hela ytan för att bli av med allt damm och smuts. Därefter skall du torka av dem med en av dessa metoder, beroende på vad det är för kakel.

Obehandlat porslinskakel

Använd en våtservett för att torka av kaklet med en mild lösning. Gör ett område i taget och applicera vatten med en mopp för att verkligen få upp smutsen. Blöt ner och vrid ur trasan för att bli av med allt smuts och kvarvarande rengöringslösning. När du har tvättat hela golvet på det här sättet kan du spola av golvet för att bli av med all kvarvarande smuts och rengöringsmedel.

Polerat porslinskakel

Du kan använda samma metod som med det obehandlade kaklet men du skall använda ungefär hälften av mängden vatten och rengöringslösning. När du har tvättat av kaklet skall du vrida ur trasan och torka av för att undvika vattenfläckar.

Texturerat porslinskakel

Även med den här sortens kakel kan du börja med samma metod som för det obehandlade kaklet och sedan följa dessa steg. Gör rent golvet med rengöringsmedel enligt tillverkarens instruktioner. Använd en kraftig kvast för att borsta av alla partiklar som kan ha fastnat i kaklet.  Se till så du får bort allt och tvätta sen av med vatten för att få bort det sista. Om du tycker att detta är alldeles för mycket arbete för dig så kan du alltid anlita professionella städare som tar hand om det!

Saker att beakta vid porslinskakelrengöring

  1. Kom ihåg att porslinskakel i badrum och dusch kan samla på sig tvål- och schamporester samt vattenfläckar.
  2. Använd ett milt medel så som bakpulver för att bli av med rester och vattenfläckar. Tvätta av ordentligt och torka av för att undvika fläckar.
  3. Om du har spillt något eller det finns lera på golvet så kan det behöva skrubba ordentligt med en borste för att bli rent.
  4. Använd en mjuk borste på polerat kakel och en hårdare borste på texturerat och obehandlat kakel.