så organiserar du hemma för att underlätta för städningen

Några tips på att organisera ditt hem för att underlätta städningen

Att organisera ett hem kan vid första tanken verka överväldigande. Om man betraktar helheten kan det även verka omöjligt. Men om man väljer att angripa projektet ett steg i taget, kan man göra effektiva och produktiva framsteg. I denna artikel kommer städpersonalen från vår städfirma i Djursholm några tips och knep som kan hjälpa när du vill starta projektet att organisera hemmet.

Planera i förväg hur organiseringen ska gå till

Innan du börjar organisera, gör en plan som du kan följa. Den kan fungera som en slags guide om du skulle komma bort dig. Dela upp din plan i mindre aktiviteter för att behålla fokus på den uppgift som ligger framför dig. Arbeta med ett rum i taget – eller till och med en del av ett rum – och arbeta på en deluppgift om dagen, eller i veckan eller då du finner tid. Börja med de mest rörigaste ytorna. Kök och vardagsrum är troligen de rum där familjen vistas mest; börja här.

Kasta onödiga saker

Det första steget i organisering av hemmet, vilket rum det än gäller, är att ta bort alla saker därifrån. När du burit ut sakerna ur rummet, gå igenom dem och se vad du verkligen behöver och vad du kan tänka dig att vara utan. Kasta objekt som är trasiga eller saknar delar. Skänk bort kläder som inte passar dig längre eller sådant du inte burit på länge.

Lagra dina saker korrekt

Bestäm vilken typ av lagringselement du vill använda. Det finns containrar att köpa i alla möjliga former, storlekar och färger för alla behov. Vackra korgar kan också vara en intressant ide om de passar till inredningen. Lek med idéer för att hitta den bästa lagringslösningen för dig.

Organisera garderoben

Arrangera saker för att underlätta för dig. Sätt en korg, skål eller fat på ett bekvämt ställe nära garderoberna för plånbok och andra saker du brukar ha i fickorna. Ordna dina skor efter hur ofta du använder dem. De du använder oftare bör vara lättare tillgängliga. Använd sunt förnuft och undvik att samla saker på hög i något hörn vilket bara skapar en ny uppgift vid ett senare tillfälle.

Gör organiseringen till en rutin

Kom ihåg att inte alla system fungerar bra för alla situationer. Att hitta din bästa lösning kan ta lite tid, men du kommer att veta när du hittat den. När du blivit klar med arrangemanget i hemmet är det viktigt att underhålla det. Ställ tillbaka saker dit där de hör hemma och hjälp andra göra samma sak. Genom att hålla sig till organiseringen av saker blir det lättare att hålla hemmet rent och snyggt och samtidigt veta var allting finns när du behöver det. Det är en underbar känsla!